СЪБИТИЯ: 2019
АРХИВ: 2018; 2017; 2016; 2015; 2014РБ „Никола Вапцаров” представи гостуваща изложба
„Живот в името на хората, справедливостта и свободата“
посветена на 175 годишнината от рождението на
Капитан Петко Войвода, защитник на Родопите.


Изложбата е дело на РБ „Христо Смирненски“- Хасково и е летопис на живота и дейността на легендарния българин. Експозицията включва 15 цветни пана, съдържащи архивни документи и снимки, част от които предоставени от ДА - Хасково, ЦДА /цетнрален държ. архив/, ДА - Бургас, НБКМ, НЧ „Тракия – 2008”, Хасково.
Учениците от VI „в”клас на СУ „Йордан Йовков” с ръководители г-жа Гергана Андонова и г-н Пламен Попов бяха първите посетители, които се запознаха с делото и живота на Капитан Петко войвода.
Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров“ получи грамота от Министерство на културата за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство


Регионална библиотека номинира Общинско радио Кърджали за годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“, в категория регионални медии. Лауреатите бяха излъчени от петчленно жури, съставено от представители на Обществения съвет и Настоятелството на Фондацията: доц. Георги Лозанов (председател), проф. Владимир Атанасов, Георги Константинов, Марин Бодаков и Снежана Йовева. Наградите бяха връчени на 7.11.2019 г. в хотел „Рамада“ – София, по време на Националния форум “Библиотеките днес 2019“.
По повод Деня на народните будители -
1 ноември

Регионална библиотека обявява
Ден на отворените врати

Желаещите да се регистрират
като потребители ще получат
безплатен годишен абонамент

Заповядайте!
3 клас на СУ „Йордан Йовков” с класен ръководител Ели Андреева
Подготвителната група в ЦДГ „Мир” с ръководител г-жа Сюлейман.


И днес, 25.10.2019г., с много настроение и забавление премина гостуването на пчелите – роботи /Bee – Bot/ в 3 клас на СУ „Йордан Йовков” с класен ръководител Ели Андреева и Подготвителната група в ЦДГ „Мир” с ръководител г-жа Сюлейман.
Роботизираните играчки Bee-Bot, дарени на РБ „Н.Й.Вапцаров” от фондация „Глобални библиотеки – България” предизвикаха голям интерес от страна на малките сладури от детската градина и на техните каки и батковци от училището.
След кратко разяснение от страна на системният администратор на библиотеката г-жа Галина Деликирова, всяко едно дете само програмира пчелата – робот, която от своя страна, послушно изпълни всички зададени й команди.
Подготвителната група с ръководител Димитрина Момчилова
2 а клас с класен ръководител Милка Димитрова
2 б клас с класен ръководител Фани Терзиева


Пътешествието на пчелите – роботи Bee - Bot, дарени на РБ „Н. Й. Вапцаров” от Фондация „Глобални библиотеки - България“ продължи и днес /24.10.2019 г./ с посещение в СУ „Й. Йовков”.
Системният администратор на библиотеката г-жа Галина Деликирова представи на децата от подготвителната група с ръководител Димитрина Момчилова, 2а клас с класен ръководител г-жа Милка Димитрова и 2б клас с класен ръководител Фани Терзиева малките роботчета. След кратко разяснение, как да работят с тях, малките момичета и момчета сами започнаха да програмират движенията на пчеличките. Разбираемо най-голяма бе еуфорията в подготвителната група. Там децата награждаваха с ръкопляскане и викове „Браво!” роботизираните играчки Bee - Bot.
На 23.10 децата от Школата по Етнография и краезнание към ОДК с ръководител г-жа Нели Карабашева посетиха отдел „Краезнание” в РБ „Н.Й.Вапцаров”. Библиотекарите Анелия Димитрова и Траяна Гогова ги запознаха с дейността на отдела и им представиха изложбата „80 години Ден на Кърджали. Поглед към старите периодични издания”.

След това децата се впуснаха в образователна игра с роботите - пчели в Детски отдел. Благодарение на дарените от Фондация „Глобални библиотеки – България“ роботизирани играчки Bee - Bot и под умелото ръководство на системния администратор на Регионална библиотека г-жа Галина Деликирова малките краеведи усъвършенстваха дигиталните си умения.

Съвременният облик на библиотеката е да бъде и мобилна. В тази връзка в рамките на Европейски месец на програмирането Галина Деликирова, Мая Мечева и Пчелите-робти, дарени на библиотеката от Фондация „Глобални библиотеки - България“, бяха при децата от 4-та група в ЦДГ „Чайка”, гр. Кърджали на 23.10.2019 г.
С много вълнение малчуганите се радваха на възможността сами да задават команди на Пчелата-робот /Bee - Bot/ и да следват нейното изпълнение.

В невероятно приключение се превърна срещата на децата от 2 клас при СУ „Йордан Йовков” с класен ръководител г-жа Магдалена Русева с роботите-пчели в РБ „Н. Й. Вапцаров”. На 22.10 децата имаха възможност сами да програмират различните посоки на движения на роботчетата. По този начин, първите им стъпки в света на програмирането се превърнаха в забавление.
Образователните игри с Пчелата-робот /Bee- Bot/ в регионална библиотека продължават. На 18 октомври деца от 3 клас на СУ „Отец Паисий”, с г-жа Илчева, получиха нови знания за програмирането и усъвършенстваха дигиталните си умения.

В информационния център бе представено новото издание на библиотеката – библиографския указател „Източни Родопи: Традиции, празници, обичаи, фолклор“. Краеведското издание е дело на Златка Янева – завеждащ Справочно-библиографския отдел и Краезнание.
Краеведският библиографски указател е предназначен за историци, етнографи, учители, изследователи на Източнородопския регион и всички, които се интересуват от традициите, обичаите, празниците, песните и легендите в този български край, богат на история и култура.
На 17 октомври, в рамките на ежегодната Европейска седмица на програмирането, ученици от СУ „Йордан Йовков” участваха в образователни игри с Пчела-робот /Bee- Bot/. Второкласниците на Малина Болярска получиха нови знания за програмирането и искрено се забавляваха. Управлението на Пчелата-робот е съобразено с особеностите на ранната детска възраст и се извършва с помощта на няколко бутона. Като направляваха движението на робота децата проверяваха своите знания и умения и се учиха в процеса на играта.
Новите роботизирани играчки Bee-Bot разширяват възможностите за обучение в библиотеката, за да бъдат насърчени децата да усъвършенстват дигиталните си умения.

Изложбата „80 години Ден на Кърджали. Поглед към старите периодични издания” е открита във фоайето на Библиотеката в навечерието на 21 октомври – Деня на Кърджали. Материалите са издирени и подготвени от отдел „Краезнание”. Представени са за първи път публикации, поместени в старите вестници, излизали в Кърджали, според които през 1939 година, тогавашният кмет Георги Димитров обявява 21 октомври за Ден на Кърджали. Това е датата, на която родопският град е освободен от османско иго. Изложбата съдържа и материали за откриването и освещаването на Паметника на освободителите, проведено на 28 май 1939 г. Във витрините са включени и снимки от тези събития. Представени са и спомени на участници в освобождението на Кърджали през 1912 г.
Изложбата може да бъде посетена до края на месец октомври за нашите читатели, и за всички, които се интересуват от историята на нашия град.Представяне на стихосбирката
„Пак сме заедно” на Стойка Мариновска.
03.10.2019,
17.30 ч.,
читалня „Изкуство“
РБ „Никола Й. Вапцаров“ получи атрактивни роботизирани играчки

В изпълнение на обучителна програма по проект Генерация код /Generation code/ на Фондация „Глобални библиотеки – България“ по грант SBU80018GR0042 с Посолството на САЩ библиотеката получи 6 програмируеми играчки Пчела-робот /Bee-Bot/ и 10 цветни подложки /игрални табла/ за работа с тях.
Пчелата-робот е забавна и привлекателна роботизирана играчка, която може да бъде програмирана да извършва определени
движения. Управлението на Пчелата-робот е изключително опростено, съобразено с особеностите на ранната детска възраст и се извършва с помощта на няколко бутона. Чрез тях детето задава команда за движение в определена посока по игралното табло, а Пчелата-робот реагира на командите със светлинни и звукови сигнали. Като направлява движението на робота детето проверява своите знания и умения и се учи в процеса на играта.
Новите роботизирани играчки Bee-Bot разширяват възможностите за обучение в библиотеката, за да бъдат насърчени децата да усъвършенстват дигиталните си умения.
В рамките на ежегодната Европейска седмица на програмирането, през месец октомври в библиотеката ще бъдат организирани образователни игри с Bee-Bot с деца на възраст от 3 до 9 години.
Библиотеката е отворена за сътрудничество с детски градини и училища след предварителна заявка.


 
Tyxo.bg counter PageRank
Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали © 2011