КЪРДЖАЛИ


ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ

ОБЩИНИ:

АРДИНО

ДЖЕБЕЛ
КИРКОВО
КРУМОВГРАД
КЪРДЖАЛИ
МОМЧИЛГРАД
ЧЕРНООЧЕНЕ


ЗА НАШИЯ ГРАДКултурни институции

ДКТ „Димитър Димов” със сцена „Кадрие Лятифова”  
На 01.09.1960г. е създаден Държавен театър “Димитър Димов” с три творчески формации - естрада, драма и кукли. От 1980г. кукленият състав се обособява като самостоятелна формация. Първата пиеса поставена на сцената на театъра е “Криворазбраната цивилизация” на Добри Войников. Режисьор на спектакъла е Коста Цонев.
На сцената на театъра през годините работят актьорите Иван Йосифов, Михаил Николов, Иван Петровски, Ана Лазарова, Минка Монева, Йорданка Шопова, Господин Везирев, Лозан Шопов, Асина Янчева и други.
В театъра са работили режисьорите Вихрони Чачановски, Петър Тренев, Кирил Младенов, Младен Киселов, Лиляна Мечева, Веселина Атанасова, Константин Каменов, както и художниците Ардаш Тавукчиян, Васка Дуцкинова, Александър Стойчев и др.
В постановките на театъра са гастролирали актьорите Любомир Кабакчиев, Виолета Бахчеванова, Рачко Ябанджиев, Г.Калоянчев, Ст.Мутафова, Андрей Чапразов, Георги Георгиев-Гец, Ж.Чакърова, Т.Лолова и много други.
От 1 януари 2000 г. с ПМС 204/11 ноември 1999 г. се преобразува в Драматично-куклен театър - Кърджали. С ПМС 152/28 юли 2010 г. в Драматично-куклен театър "Димитър Димов" се влива Държавен музикално-драматичен театър "Кадрие Лятифова".
Адрес: Кърджали 6600,
бул. "Булаир" №1
Телефон за връзка: 0361/65144

Website: /dktdimov.com/

Регионален
исторически музей
 
Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на престижното 25-то място. Сградата е построена в началото на двадесети век по проект на проф. архитект Александър Померанцев ( по негов проект е построен и катедрален храм „Александър Невски“ в София). Регионалният исторически музей Кърджали притежава богата колекция от образци на култова пластика, нумизматика, керамика,накити, средновековни и възрожденски икони, традиционно облекло и други. Намира се близо до центъра на град Кърджали. Музеят разполага с три големи Отдела: Етнология, Археология и Минералогия. Етнографската експозиция отразява различни занаяти в местността по онова време и най-вече отглеждането на тютюн. Археологическата експозиция представя различни образци от ранния неолит до средновековието. Показани са и полускъпоценни, скъпоценни камъни, рудни и нерудни материали, минерали и други.
Адрес: Кърджали 6600,
ул. "Републиканска"№4
Телефон за връзка: 0361/63580; 63582; 63587


Художествен отдел „Станка Димитрова”
към Исторически музей - Кърджали
 
Основан през 1961 година като филиал на Националната художествена галерия. Обособява като самостоятелна институция през 1967 година. Разположен е в старинна сграда, строена и ползвана за турски конак. Разполага с богати и интересни сбирки - ценни колекции от икони и възрожденски щампи, живопис, графика и скулптора. Съхранява творби на някои от най-известните български художници: Владимир Димитров-Майстора, Ярослав Вешин, Стоян Венев, Кирил Цонев, Бенчо Обрешков, Сирак Скитник, Стефан Иванов, Васил Захариев, Константин Щъркелов, Дечко Узунов, Данаил Дечев, Светлин Русев, Вера Недкова, Атанас Нейков, Виолета Дечева, Лика Янко, Михалис Гарудис и др.
Адрес: Кърджали 6600,
ул. "Републиканска" № 53
Телефон за връзка: 0361/65340


Дом на културата  
През октомври 1952 година се открива новопостроената сграда на Дома на културата, най- представителната в града. За тържеството е поканена операта от Стара Загора със спектакъла”Евгений Онегин”.
След откриването и се създават и развиват множество форми за художествена самодейност – самодеен оперетен театър, музикално-танцов ансамбъл, школа по изкуствата за деца и юноши, създадена на базата на утвърдените детска музикална и балетна школа, на театралната студия и кръжока по живопис.
През годините, през формациите са минали хиляди изпълнители. Възпитаници на Дома на културата са световноизвестния кларинетист Иво Папазов, балетния режисьор Хикмет Ахмедов, ректорът на Музикалната академия в Пловдив проф. Славчев.
Дома на културата и днес е притегателен културен център за различни възрастови групи.
Адрес: Кърджали 6600,
ул. "Миньорска" №1
Телефон за връзка: 0361/64232


Керимовата къща  
В старата част на града е съхранен комплекс от къщи, построени във възрожденски стил. Намират се на улиците “Свети Климент Охридски” и “Иван Вазов”. Там се помещават Къщата на художниците в града (т.нар. Керимовата къща), както и Къщата на архитектите.
Днес в Керимовата къща се помещава Домът на творческите съюзи в Кърджали. Тя е център за творчески контакти на художници, артисти, писатели. Историческата забележителност се намира в старата част на града. През 1882 година, при посещението си в Кърджали, в Керимовата къща е отседнал губернаторът на Източна Румелия Алеко Богороди.
Адрес: гр. Кърджали 6600,
ул. "Климент Охридски" №10
Телефон за връзка: 0361/81711


Артгалерия  
През 2002 г. Община Кърджали и Арт движение „Кръг” реконструират и модернизират Артгалерия Кърджали, която функционира като център за съвременни артистични практики и организира акции, изложби и мултимедийни презентации. От 2005 г. до днес по различни програми и творчески обмени тук са работили над 200 отделни творци, творчески групи и студенти от Европа, Израел, Япония и САЩ. Представят се произведения, създадени в Арт къщата в село Дъждовница .
Арт къщата в село Дъждовница / на 12 км от града, по пътя за пещерата Утроба/ е създадена през 2005 г. от Арт движение „Кръг” с подкрепата на Швейцарската културна програма и Швейцарската агенция за развитие съвместно с община Кърджали. В двуетажната галерия се организира международен летен пленер „Арт хоризонти” (2006-2007-2008 г.), както и различни резиденции на творци и културни изследователи от различни поколения и различни точки на света.
Адрес: гр. Кърджали 6600,
бул. "Тракия" № 3
Телефон за връзка: 0361/28392
E-mail: krug@abv.bg 
Tyxo.bg counter PageRank Карта на сайта Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали © 2011